מהי אכילה כפייתית

אכילת יתר כפייתית

מהי אכילה כפייתיתאכילת יתר הנקראת גם אכילה כפייתית, נחשבת הפרעות אכילה, ומאופיינת כהפרעה פסיכולוגית. אכילת יתר היא אכילה ללא שליטה מעבר למה שהגוף זקוק או צריך, לא בגלל רעב אלא בגלל מצוקה נפשית. בשונה מאנורקסיה ובולמיה אין בה התנהגות קומפנסטורית-כלומר קיזוז אכילה על ידי הקאות או צום. 
אכילה כפייתית נובעת ממצבי לחץ ומרגשות שליליים כמו עצב, כאב ובדידות ולכן בנוסף היא מוגדרת גם אכילה רגשית. המזון הוא צורך קיומי הנועד כדי לשרוד אך כאשר אוכלים כתגובה ממצבי לחץ וחרדה זוהי אכילה רגשית. הגוף מקבל אותות נפשיים אך הם מפרשים זאת כרעב שהוא אות גופני. בעבור אכלן כפייתי, המזון משמש "מנגנון הגנה" מפני רגשות שליליים ובאמצעותו לומד להתעלם מהם. בשעת משבר המוח הרגשי משדר אותות מצוקה נפשיים בצורה של חסר רגשי. המוח מעוניין לתקן ולמלא את החסר הרגשי, והפיצוי שהמוח דורש הוא תחושות חיוביות ומהנות למוח. האכילה, ובעיקר של מזונות מתוקים, משחררת חומרים מרגיעים (דופאמין וסרוטונין), המעניקים תחושה של הנאה. במצב של לחץ, חרדה וכעס, הגוף מפריש חומרים מנוגדים בהשפעתם הנקראיםקורטיזול ואדרנלין. מפגש בין החומרים אלה שולח מסרים מבלבלים למוח. הדופאמין והסרוטונין מורידים את רמת הלחץ והכעס לפרק זמן קצר, אך התחושה אינה מחזיקה מעמד עקב הקורטיזול והאנדנלין. מכאן מרכז הגמול במוח הרגשי לומד כי אכילה פירושה מעט רוגע ושלווה ולכן האכלנים הכפייתים מגיבים באכילה למצבי לחץ בחיים. האכילה מהווה סוג של התמכרות. היא נובעת לא מתוך רצון אלא מתוך צורך השולט בגוף ולכן דיאטות אינן עוזרות. האכלן הכפייתי נקלע למעגל אכזרי ואין סופי של דיכאון המוביל לזלילה בלתי מרוסנת המובילה לדיאטה ושוב דיכאון. מעגל זה יכול להימשך לאורך כל החיים ומביא למצב של חוסר אונים ואשמה. במקרים רבים האכילה הכפייתית קשורה עם עודף משקל, מה שמוסיף לרגשות האשם ולדימוי העצמי הירוד (אתר KayeWiki, 2009).

הגורמים לאכילה כפייתית
אכילה כפייתית מתעצבת כבר משנות הילדות המוקדמות עם הרגלי האכילה. כאשר תינוק בוכה לא בגלל רעב אלא בגלל מצוקה כלשהי והוא מקבל מזון מהאדם אשר קרוב אליו ואהוב עליו, המזון מתקשר לחום ולאושר שמעניק המטפל. כך לומד התינוק לבקש מזון כאשר רע לו הרגל הממשיך לבגרות. האכלון הכפייתי פותר את בעיותיו ואת מצוקות חייו על ידי אכילה, חוויה שנתבעה במוחו הרגשי כפיצוי חיובי.הפרעת אכילה זו יכולה להיחשב כמנגנון הישרדות כשם שאלכוהליסט משתמש במשקה-כדרך התמודדות,כך אדם יכול להשתמש באכילה כדי להתמודד עם רגשות שליליים כמו כעס, בדידות, עצב ויגון. האכילה הכפייתית מתעצמת במגוון סיטואציות ובניהן – משפחות לא מתפקדות, התעללות פיזית והתעללות מינית. יש חוקרים הטוענים כי השומן העודף משמש אף הוא כאמצעי הגנה במיקרים של התעללות מינית, ומידות הגוף הגדולות משמשות כפונקציה הגנתית בכך שהן מרחיקות מהם אנשים ובכך הופכים אותם לפחות נחשקים. בנוסף, ילדים יכולים לפתח בעיה זו גם אם הם גדלים בבתים שלא מאפשרים ביטוי של רגשות. הרגשות האלו מופנמים והילדים מוצאים את הנחמה במזון שהם אוכלים. 

הסימנים והסיפטומים לאיבחון הפרעת האכילה הכפייתית
– התקפי זלילה בלתי מרוסנת המלווים בביקורת עצמית של חוסר אונים. 
– פחד מחוסר שליטה סביב האוכל. 
– רגשות שליליים כמו צער, בדידות, כעס המובילות לדיכאון. 
– הימנעות מפעילות ואירועים חברתיים עקב מידות גדולות ובשל כך ביטחון עצמי ירוד המוביל לחוסר  הצלחה חברתית או מקצועית. 
– דיאטות חוזרות ונישנות. 
– אובססיה כלפי האוכל, שהוא מרכז החיים. 
– אכילה מועטה בחברה במקביל לאכילה מוגזמת לבד. 
– האמונה שהרזון יכול להביא להצלחה בחיים. 
– חוסר יכולת להתמודד עם רגשות כאב, צער, לחץ וכעס.

הסיבוכים הנגרמים עקב אכילה כפייתית
מצב בריאותי לקוי המתבטא: 
– בהשמנה ועלייה במשקל 
– לחץ ותשישות נפשית 
– מחלות לב 
– קושי וכאב בתנועה ותזוזה 
– סכרת 
– דלקות פרקים 
– דליות (ורידים בולטים) 
– צרבות 
– קרשי דם 
– נידודי שינה 
– לחץ דם גבוה 
– קוצר נשימה 
– רמות כולסטרול גבוהות 
– התקף לב ומוות

טיפולים כירורגיים
שאיבות שומן: שאיבת תאי השומן המיותרים מאיזורים בעייתים. מדובר בפתרון זמני, שכן אם האכילה הכפייתית נמשכת, המצב חוזר לקדמותו. 
ניתוחים לקיצור קיבה: בניתוח זה מצרים את פתח הקיבה ומצמצמים את נפחה לכ25% מהנפח שלה טרם הניתוח. הקיבה המוקטנת מסוגלת להכיל כמות קטנה של מזון והמטופל מרזה. במידה המטופל ממשיך באכילה מוגמת (תדירות גבוהה יותר של מנות קטנות) ניתוח זה אינו יעיל. 
יש הטוענים שהתייחסות להפרעת אכילה הכפייתית באופן כירורגי היא טיפול בסימפטום ההשמנה בלבד וכך יש התעלמות ממקור הבעיה. לכן מומלץ לערוך טיפול ריגשי והבנה של דפוסי האכילה טרם הטיפול הכירורגי (אתר KayeWiki, 2009).

…………………………………….

רוצה לקבל פרטים נוספים על טיפול בהפרעות אכילה ?
מהי אכילה כפייתית