שאלות ותשובות נפוצות על חרדות FAQ

מהי חרדה?

חרדה היא תחושת פחד מוגזמת או תחושת בהלה או דאגה יתרה המלווה בתסמינים גופניים הבאה בעקבות ציפייה לסכנה שיכולה להיות חיצונית או פנימית. לא תמיד קל לאדם מן השורה להבדיל בין פחד לחרדה. הדוגמא הבאה עשויה לסייע:
אם אתה מטייל בג'ונגל ואריה חושף את שיניו מולך יש סיכוי רב כי תרגיש פחד. אם לעומת זאת פודל קטן וחביב הולך לידך ואתה "מת מפחד" שחיית המחמד תנשוך אותך, לבך פועם בחוזקה ונשמתך קצרה זו חרדה. אחד ההבדלים החשובים בין פחד לחרדה הוא שפחד נובע מהסכנה עצמה ואילו חרדה מתעוררת עקב ציפייה לסכנה. חרדה יכולה ללבוש פנים רבות, בתלות בגורם לה, באישיות של האדם הסובל ממנה וכנראה שגורמים תורשתיים וגורמים התפתחותיים משפיעים על העוצמות והצורות השונות של חרדה.
מצבים ומחלות רבות נחשבים היום ל"הפרעות חרדה", למשל: התקפי בעת (פאניקה), פוביות, התנהגות כפייתית או מחשבות טורדניות, היפוכונדרייה (פחד ממחלות) הפרעת חרדה בעקבות טראומה ותחושת חרדה כללית.(אתר אינפומד, 2008).

חרדה משפיעה על כל מהלך היום יום של מי שסובל ממנה. זה משפיע על איך שאתה מרגיש, איך אתה מתנהג ויש לה סימפטומים גופניים אמיתיים מאוד. זה מרגיש קצת כמו פחד אבל בעוד שאתה יודע מהם הדברים שמהם אתה פוחד, כאשר מדובר בחרדות, לעתים קרובות אינך יודע ממה אתה חרד או למה אתה כל כך מודאג.

תחושת חרדה קלה יוצרת אצלך תחושה של ערפול והיא מטרידה, בעוד שחרדה קשה יכולה להיות מאוד מתישה ואף להשבית את כל הפעילות שלך.

מה גורם לחרדות ?

חרדות מופעלות לעתים קרובות על ידי מתח רב שנמצא בחיים שלך. חלק מאיתנו פגיעים יותר לחרדות אבל גם מי שחש חרדה יכול (אפילו דיי בקלות) ללמוד כיצד לנהל את התחושות והמחשבות שלו עד למצב בו החרדה נעלמת. אתה יכול גם לגרום לעצמך להיכנס למצב של חרדה על ידי מחשבות שליליות, דיבור שלילי והרגל של חשיבה שלילית או לדמיין את הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות.

איך תזהה חרדות ?

בנוסף לתחושה של דאגה וחשש כללי (אולי גם בלי להבין למה), אתה עלול לחוות כמה מהסימפטומים הגופניים הבאים:
– מתח בשרירים ושרירים תפוסים
– רעד בחלקים מסויימים בגוף או באופן כללי
– כאבי בטן או תחושה של בטן מתהפכת
– בחילה
– שלשול
– כאב ראש / מיגרנה
– כאב גב
– דפיקות לב וקצב לב מואץ
– חוסר תחושה או תחושה של דקירות בזרועות כפות ידיים או רגליים
– הזעה
– סומק או חום בפנים

שאלות ותשובות נפוצות על חרדות FAQ

מפני שהתחושות של חרדה הן מאוד מוחשיות וממשיות, אנשים רבים טועים ומייחסים סימפטומים של חרדה למחלה כלשהי ואף חושבים שהם לוקים בהתקף לב או שבץ, הדאגה הזו בפני עצמה מגדילה את תחושת החרדה וזה הופך לכדור שלג שקשה מאוד לעצור. אנשים רבים שסובלים מחרדות מבקרים בחדרי מיון ובתי חולים לעתים קרובות ואף קרובות מידי ויוצאים משם ללא ממצאים פתולוגיים כלשהם. הדבר הזה כשלעצמו צריך לשמח אותך, כלא נמצאה שום תקלה או בעיה פיזית ממשית, אך גם כאן, רבים חושבים שהמחלה שלהם היא נסתרת וזה גורם לדאגה ולחרדה שלהם אף לגדול.

לכן, על מנת לשלול קיום של מחלה כלשהי ולהסיר ספק מלבך, חשוב מאוד לעשות בדוקות גופניות שונות 0כגון בדיקות דם מקיפות, אולטרה סאונד של הבטן וכל מה שנדרש ובהתייעצות עם רופא המשפחה שלך) על מנת להיות רגוע יותר שמדובר בבעיה על רקע נפשי.

האם ומתי חרדה היא בעיה ?

כל אדם חש חרדה מעת לעת. החרדה הופכת להיות בעיה כאשר ללא איום או סכנה ממשית היא פשוט משבשת את החיים שלך, או כאשר היא נמשכת הרבה אחרי שהסכנה חלפה.

האם אני יכול פשוט להימנע מדברים שגורמים חרדה ובאופן הזה לפטור את זה?

הימנעות ממצבים שגורמים לך חרדות עשויה לעזור לך להרגיש טוב יותר בטווח הקצר. הבעיה היא שחרדות חוזרת שוב ושוב, ויש להן נטייה להתפשט לתחומי חיים אחרים. זה עלול להביא אותך להימנעות מדברים יומיומיים פשוטים כמו לצאת לחנות, להימצא במקומות הומי אדם, לבקר בהרצאות או הדרכות וכד'. אז למרות שההימנעות עוזרת לך להרגיש טוב יותר – ההקלה היא זמנית בלבד – ואתה ממשיך לדאוג איך ואיפה החרדה עלולה לחזור שוב וממה להימנע בפעם הבאה.

כל פעם שאתה נמנע ממשהו, קשה לך להתמודד עם הדבר הזה בפעם הבאה ואז אתה שוב נמנע מזה. בהדרגה אתה רוצה להימנע מעוד ועוד דברים ובסופו של דבר אתה ממש מפסיק חלק גדול מהחיים. יש אנשים שמפסיקים לצאת מהבית בגלל הימנעות ממצבים מעוררי חרדה ומבלים שנים רבות בתוך הבית. לא היית רוצה להפוך את זה להרגל שלך…

אז מה אני יכול לעשות כדי להרגיש טוב יותר ?

– למד כיצד לנהל לחץ ומתח בחיים שלך. שים לב למצבי לחץ ותיזהר (עד כמה שניתן) מתאריכי יעד מלחיצים או עומסים מיותרים. קח חופשה מפעם לפעם ופרוק את הלחצים שלך.

– למד ותרגל טכניקות של הרפיה ושליטה על מחשבות. זה יכול להיות שיטות תרגול פיזיות כגון יוגה ובעיקר טכניקות של מדיטציה. מדיטציה עוזרת רבות להפגת חרדות.

– טפח את הגוף ואת הבריאות הפיזית שלך. דאג לאכול בריא, תתעמל על בסיס קבוע, ונסה לשמור על דפוסי שינה קבועים. הימנע מאלכוהול, חשיש וג'אנק פוד.

– תרגל נשימות עמוקות לכיוון הבטן. כמה פעמים ביום, קח כמה נשימות עמוקות ומלא את כל חלל הבטן, נשום דרך האף בלבד. דמיין שהאוויר ממלא את כל הבטן ואמור לעצמך במחשבה "אני רגוע, אני מרגיש טוב יותר עם כל נשימה שאני לוקח, האוויר הזה מרפא ומשחרר אותי". נשוף לאט לאט החוצה את האוויר לספירה של 7. תוך כדי הנשיפה, דמיין שאתה נושף יחד עם האוויר גם את הלחץ והמתח והגוף שלך נהיה קליל ורפוי. חזור במחשבה על המשפט "אני רגוע, אני מרגיש טוב יותר עם כל נשימה שאני לוקח, האוויר הזה מרפא ומשחרר אותי" ותרפה את הכתפיים. קח שלוש – ארבע נשימות עמוקות כאלה בכל פעם.

– למד להחליף מחשבות שליליות במחשבות חיוביות ודיבור שלילי בדיבור חיובי. כאשר אתה תופס את עצמך חושב משהו שלילי כמו "אני לא יכול לעשות את זה, זה קשה מדי", שנה את המחשבה למשהו חיובי כמו "זה קשה, אבל אני יכול לעבור את זה". זה מועיל מאוד להחליף מחשבות שליליות במחשבות חיוביות ויש מדיטציות מסוימות שמלמדות אותך לעשות את זה בצורה פשוטה ויעלה מאוד. מומלץ אף להכין רשימה של מחשבות שליליות ולהפוך אותן למחשבות חיוביות, כך יהיו לך בהיכון רשימת מחשבות חיוביות שתוכל עבוד איתן.

חרדה יכולה להיות תחושה מתישה ומתסכלת. אל תסבול אותה לבד יותר מדי זמן. חשוב מאוד שתדבר עם מישהו ועוד יותר טוב עם זה יהיה מטפל מקצועי שבקיר בנושא של חרדות ויודע כיצד לעזור לך בזמן הקצר ביותר ובדרך היעילה והטבעית ביותר. בצהלך טיפול תוכל לרכוש סדרה של כלים לניהול לחצים בחיים, החלפת מחשבות שליליות במחשבות חיוביות והסרת הרגלים שיוצרים חרדות בחיים שלך.

רוצה לקבל פרטים נוספים על טיפול בחרדות ?
טיפול בחרדות

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים האלה :

> טיפול בחרדות
7 עובדות חשובות על חרדה
שאלות ותשובות נפוצות על חרדות FAQ
הפרעות חרדה – רקע וסקירה מקיפה
איך להתגבר על התקף חרדה בזמן שהוא קורה
תיאור מקרה מהקליניקה על טיפול בחרדות
17 דרכים לטפל בחרדה באופן טבעי
איך מטפלים בחרדה על פי שיטת לוסקי
מה זה התקף חרדה? תסמינים וסוגי טיפול
סדנה לטיפול קבוצתי בחרדות